Wednesday, January 23, 2013

Maulidur Rasul.

Assalamualaikum!
Have a niceeee dayy everyonee! Senyum :)
Senyum tu kan sedeqah. hehe. Amacam cuti? Best tak?

hurmm. taknak cakap bnyak. lets Go to the Point terus.

Maulidur Rasul (Arab: kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalahnabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
( sumber daripada Encik Google )

Banyakkan berselawat pd hari ni. yes. Kita mnusia biasa. we all need the Syafaat from him. Allah dah janji, sekali kita berselawat pd Rasullullah Saw, kita akan dpt 10 Rahmat dpdNya. Kalau tak silap lah, i take it from Hafiz Hamidun's . insyaAllah!

So,di sini aku nak kongsi sedikit Gambar Rajah yg insyaAllah akan dtgkan plbgai mnfaat kpd korang smua :)


Semoga kita semua sama2 mendapat syafaat dpd nya di akhirat kelak. 
InsyaAllah! :)

Teruskan berselawat......

Need to go.
Bye2, Assalamualaikum <3

No comments:

Post a Comment